2015. április 9., csütörtök

Gyepszőnyeg telepítés lépésről-lépésre

Előkészítés: A talajnak kellően fellazítottnak, morzsalékos felszínűnek kell lennie. Fontos az egyenletes felület, mert a mélyebb fekvésű területeken, mélyedésekben a gyepszőnyeg alatt folyamatosan vizesebb lehet  a talaj, ami a gyökereknek nem tesz jót. Nem javasolt a terület feltöltése ellenőrizetlen helyről származó „termő”talajjal, mert előfordulhat, hogy a fűmag számára káros anyagokat, vagy gyommagvakat tartalmaz. Ha szükséges a talajcsere, vagy új talaj behordása, érdemes a talaj felső 10 centiméterét lecserélni ellenőrzött helyről származó, garantált minőségű kerti földkeverékkel, ugyanis a talaj minősége alapozza meg a pázsit kondícióját, és utólag már sokkal nehezebb a talajt javítani. A gyepszőnyeg telepítése előtt gyommentessé kell tenni a terepet.

Gyepszőnyeg beszerzése, kezelése: A gyepszőnyeget nem szabad hagyni kiszáradni, folyamatosan
permetezni kell vízzel, főleg száraz, szeles, napsütéses napokon, telepítés után pedig alaposan be kell locsolni.


Indító műtrágyázás: A gyepszőnyeg gyors begyökeresedését legjobban LandscaperPro New Grass lassú feltáródású, tartós hatású, magas foszforarányú műtrágyával segíthetjük, amit közvetlenül gyeptelepítés, gyepszőnyegfektetés előtt, a végleges talajegyengetést megelőzően a talaj felső 1-2 centiméteres rétegébe lazán bedolgozunk. Egy 15 kg-os zsák kb. 420 m2 területre elegendő.
Tavaszi gyeptelepítésnél alapvető követelmény az intenzív kelés és gyors begyökeresedés, annak érdekében, hogy az új gyep minél előbb benője a talajfelszínt és kiszorítsa a gyomokat. A mélyen begyökeresedett gyep jobban tűri a szárazságot és könnyebben kiszorítja a gyomokat. Indító műtrágya használatával a gyepszőnyegezésnél a gyökerek gyorsabban a mélyebb rétegekbe jutnak a gyepszőnyegből. Nem javasoljuk bevizsgálatlan szerves trágya használatát, a növényvédelmi, a gyommag fertőzésveszély mellett ugyanis általában a tápelem arányok sem feltétlenül optimálisak a növények számára. 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése