2015. április 20., hétfő

Vetés előtti teendők

Új gyep telepítéséhez a melegebb tavaszi napok alkalmasak, mert meleg talajban gyorsabban csírázik a fűmag. Fűmagot csak megfelelően előkészített talajba érdemes vetni. Egy építkezés után általában a ház körüli talaj erősen szennyezett lehet és túlságosan kemény a taposás miatt. A talajnak kellően fellazítottnak, morzsalékos felszínűnek kell lennie. Nem javasolt a terület feltöltése ellenőrizetlen helyről származó „termő”talajjal, mert előfordulhat, hogy a fűmag számára káros anyagokat, vagy gyommagvakat tartalmaz. Ha szükséges a talajcsere, vagy új talaj behordása, érdemes a talaj felső 10 centiméterét lecserélni ellenőrzött helyről származó, garantált minőségű kerti földkeverékkel, ugyanis a talaj minősége alapozza meg a pázsit kondícióját, és utólag már sokkal nehezebb a talajt javítani.
A talaj nedvességtartalma is fontos tényező, nem lehet száraz, de túlságosan nedves, vízállásos területre se vessünk fűmagot.
szemcsék
A New Grass műtrágya burkolt szemcséi


Indító műtrágyázás

Nem javasoljuk bevizsgálatlan szerves trágya használatát, a növényvédelmi, a gyommag fertőzésveszély mellett ugyanis általában a tápelem arányok sem feltétlenül optimálisak a növények számára. A gyep kelését, a gyepszőnyeg gyors begyökeresedését legjobban LandscaperPro New Grass lassú feltáródású, tartós hatású, magas foszforarányú műtrágyával segíthetjük, amit közvetlenül gyeptelepítés (vetés vagy gyepszőnyegfektetés) előtt, a végleges talajegyengetést megelőzően a talaj felső 1-2 centiméteres rétegébe lazán bedolgozunk.

A magvakat 1-2 cm talajtakarással kell védeni  a kiszáradástól, illetve a  madárkártól. A fűmag betakarása után a területet hengerrel tömörítsük. Amennyiben nem esik az eső, a területet rendszeresen kis adagú öntözéssel nedvesen kell tartani.

Javasolt fűmag fajtáinkról itt olvashat részletesen.