2015. június 11., csütörtök

Nyári gyepápolási feladatok: öntözés, táplálás

Mindenki tudja, hogy erős, jó tűrőképességű felületű kerti pázsit és sportgyep csak egyenletes,
folyamatos víz és tápanyagellátás mellett, és megfelelő ápolással alakítható ki.
A júniustól augusztusig terjedő időszakban magas a pázsit és gyep tápanyagigénye, és természetesen vízigénye is. A pázsit növekedése során az öntözéssel összehangolt kezeléseket célszerű alkalmazni.
A műtrágyázásnál környezet megóvásán túl legfontosabb célunk a jó minőséget jelentő sűrű és terhelhető gyep kialakítása, megőrzése. A tápanyag és vízellátás hiánya okozhat legyengülést és betegségek miatti foltos kipusztulást is.  Egyoldalú és ritkán, nagy adagban kijuttatott nitrogéntrágyázással a gyepek hirtelen növekedési ciklusba kezdenek, felnyurgulnak, majd az egyenetlen növekedéstől legyengülnek, kiritkulnak, ezért csak tartós forrású, komplett tápanyag ellátást javasolunk. A szabályozott tápanyag leadású Landscaper Pro műtrágyák biztonságosan nyújtanak egyenletes, folyamatos és veszteség nélküli ellátást, hiszen a tápanyag nem mosódik ki könnyen öntözéssel, csapadékkal.
Amennyiben a fű nem kapja meg a szükséges vizet természetes csapadék illetve a talajvíz formájában, a hiányt öntözéssel kell pótolni. A gyep vízigénye a mikroklíma, a fajtaösszetétel, a talaj és a környezeti tényezőkön (pl. szél) túl, döntően a hőmérséklettől függ.
A gyepfelület összes vízigénye ezek figyelembevételével meglehetősen tág határok között változik, kb. 1-7 liter/m2/nap. Az öntözés vízadagját a csapadék várható mennyiségének figyelembe vételével kell beállítani. Általánosságban a ritkábban, de nagyobb adagban történő öntözés javasolható. A homokos, lazább talajokon természetesen gyakrabban kell öntözni, mint a kötöttebb talajokon. A gyakori, kis vízadagokkal történő öntözés egyik veszélye, hogy a gyökerek nem hatolnak elég mélyre, így a gyep nem lesz elég ellenálló és erős. Másik nagy hátránya az állandóan nedves levélfelület, amely kedvez a gombás betegségek kialakulásának. A pázsit frissítő öntözését ezért mindig csak reggeli órákban, egészen kis vízadaggal célszerű végezni. Vízutánpótlásra a heti egy, maximum két alkalommal kijuttatott 10-15 mm vízmennyiség a legmegfelelőbb.
Pázsit, gyep vízigénye a hőmérséklet függvényében

Napi maximum; oC
Vízigény/ mm/nap
Öntözés gyakorisága; nap
35 felett
> 8
2 - 3
30 - 35
6 - 8
3 - 5
25 - 30
4 - 6
5 - 8
20 - 25
3 - 4
7 - 9
15 - 20
2 - 3
7 - 9

Forrás: kerteszekaruhaza.com